WIE KRIJGEN ER LAST VAN JET STRESS?

Op een lange-afstandsvlucht heeft bijna iedereen in zekere mate last van jet stress.
Een vooraanstaande studie uit de Verenigde Staten laat zien dat 94% van de reizigers op lange afstanden er mee te maken heeft. Een Nieuw Zeelandse studie toont aan dat 96% van het cabinepersoneel er last van heeft.

Personeel aan boord van vliegtuigen

Een onderzoek uit 1994 onder in Nieuw Zeeland woonachtig cabinepersoneel toonde een zelfde resultaat: 96% van de ondervraagden zei last te hebben van jet stress, hoewel men gewend was aan lange-afstandsvluchten. Meer specifiek, 90% leed aan vermoeidheid na aankomst, 94% had te maken met verlies aan energie en motivatie en 93% gaf te kennen na aankomst last van slaapstoornissen te hebben.

Passagiers

Passagiers hebben er zelfs meer last van dan de beroepsgroep. Ten eerste, omdat ze in het algemeen minder gewend zijn aan de factoren die jet stress veroorzaken, en ten tweede, omdat ze gedwongen zijn om gedurende langere tijd in nauwe ruimte te zitten. Er zijn ook andere factoren zoals het gebrek aan frisse lucht in het passagierscompartiment.

Niet iedereen in de zelfde mate

Jonge kinderen lijken vaak immuun. Mensen die zich gewoonlijk aan een strak dagelijks schema houden, en niet tegen veranderingen kunnen, lijden vaak het meest. Mensen van wie het dagelijks leven volgens een zeer gevarieerd patroon verloopt kunnen hun dagelijkse bioritme vaak beter aanpassen, en een verstoring van gewone eet- en slaapgewoonten beter opvangen. Mensen die goed slapen kunnen zich ook gemakkelijker aanpassen.

Mensen die meer dan één tijdzone passeren

De lengte van de vlucht is niet het cruciale punt. De belangrijkste factor is het aantal tijdzones dat u passeert. Mensen kunnen lijden aan jet stress wanneer ze slechts de Verenigde Staten dwars oversteken (drie uur tijdverschil), maar zouden veel minder last hebben van een even lange vlucht in de noord-zuid richting. Het aantal tussenlandingen is ook van belang, aangezien elke landing gepaard gaat met veranderingen in de cabinedruk. Uiteindelijk is er uw conditie voor de vlucht. Wanneer u niet fit, gezond en uitgerust bent zult u waarschijnlijk meer te lijden hebben van jet stress dan anderen op de zelfde vlucht.

Zoals een piloot van Singapore Airlines die lange afstanden maakt, zegt: "iedereen krijgt jet stress; het verschilt per persoon hoelang men er na de vlucht last van houdt."

Klik hieronder voor informatie over:

Gemaakt door Miers Laboratories, Wellington, Nieuw Zeeland.
auteursrecht © 1995-2009 jetease.com