WAT IS JET STRESS?

Vermoeidheid

Na aankomst dagen-lang moe en uitgeput zijn, meestal samen met een gebrek aan concentratie en motivatie voor juist al die dingen die inspanning of bekwaamheid vereisen, zoals auto rijden, lezen, of het voeren van zakelijke onderhandelingen. Maar zelfs simpele dagelijkse dingen kunnen moeilijker worden, en de mogelijkheid om nu eens echt van uw vakantie te genieten wordt aanzienlijk verkleind.

Verstrooidheid, verwarring

Drie maal terug moeten gaan om te controleren of de hotelkamer wel of niet is afgesloten is een typisch verschijnsel waarvan vliegtuigbemanningen die te kampen hebben met jet stress melding maken. Ook niet zo fijn wanneer u op zakenreis bent.

Irrationeel of onredelijk worden

"Geduld verliezen" is een ander verschijnsel dat wordt genoemd door vliegtuigbemanningen. Dit verklaart waarom lange-afstandsvluchten tegen het einde erg vervelend worden en waarom het vaak een echte nachtmerrie lijkt om door de douane en immigratiedienst te gaan en om in het hotel te komen.

Slaapstoornis na aankomst

Door het passeren van tijdzones kan het gebeuren dat u 's-nachts wakker ligt en overdag de neiging heeft om in slaap te vallen. Uw dagelijkse bioritmes zijn verstoord en het kan een flink aantal dagen duren voordat uw lichaam zich weer aan de nieuwe tijdzone heeft aangepast. (De NASA gaat er vanuit dat u voor elke tijdzone die u passeert een dag nodig heeft om uw normale ritme en energieniveau weer terug te krijgen. Een tijdverschil van 5 uur betekent dus dat u 5 dagen nodig heeft om weer in uw gewone doen te komen! Kunt u zich dat veroorloven?)

Naast de bovengenoemde symptomen van jet stress wordt het syndroom verergerd door een aantal alledaagse lichamelijke problemen die worden veroorzaakt door het uren-lang opgesloten zijn in een vliegtuig.

Uitdroging

Dit kan de oorzaak zijn van hoofdpijn, een droge huid en irritatie in de neus, en het kan u vatbaarder maken voor allerhande vormen van verkoudheid, hoest, keelpijn en griep die in het vliegtuig rondwaren.

Ongemak aan benen en voeten

Opzwellende ledematen tijdens de vlucht kunnen uitermate oncomfortabel zijn, en in sommige gevallen kunnen reizigers hierdoor tot 24 uur na aankomst hun gewone schoenen niet dragen.

Een rapport van de Wereld Gezondheids Organisatie legt een directe verbinding tussen jet stress en diarree veroorzaakt door microbiologische verontreiniging van water of voedsel. Volgens het rapport lijden ongeveer 50% van de reizigers op lange-afstandsvluchten hieraan. Het rapport stelt dat "factoren zoals vermoeidheid als gevolg van reizen, jet lag, een verandering van eetgewoonte, een verschillend klimaat en een laag niveau van immuniteit het probleem kunnen verergeren doordat ze de weerstand van reizigers verminderen en hen vatbaarder maken voor dit soort van infectie of vergiftiging".

Klik hieronder voor informatie over:

Gemaakt door Miers Laboratories, Wellington, Nieuw Zeeland.
auteursrecht © 1995-2009 jetease.com