WAARDOOR WORDT JET STRESS VEROOZAAKT?

Passeren van tijdzones

Het passeren van tijdzones is de belangrijkste maar niet de enige oorzaak van jet stress. Gewoonlijk is vliegen in oostelijke richting erger dan in westelijke richting. Kinderen jonger dan drie jaar lijken niet zoveel last te hebben van jet stress omdat ze zich gemakkelijker aanpassen en niet zo vast zitten aan dagelijkse gewoonten. Volwassenen die zich gemakkelijk aanpassen aan veranderingen van dagelijkse gewoonten lijken minder vatbaar voor jet stress. Diegenen die verslaafd zijn aan een vaste dagelijkse routine lijden vaak het meest.

Uw conditie voor de vlucht

Als u voor de vlucht oververmoeid, opgewonden, gespannen, of nerveus bent, of een kater hebt, dan maakt u kans om een flinke dosis jet stress op te lopen. Hoeveel keer hebt u reizigers horen zeggen "geen zorgen, ik kom wel bij tijdens de vlucht?" Nou, dat is dus niet het geval. De verstandige reiziger die het beste van zijn reis wil maken gaat op de avond voor vertrek vroeg naar bed.

Droge luchtgesteldheid

De lucht aan boord van passagiersvliegtuigen is droog. Voor mensen die normaal in grotere luchtvochtigheid leven kan deze verandering hard aankomen. De droogte kan de oorzaak zijn van hoofdpijn, een droge huid en droge neus- en keelslijmvliezen, en zo de omstandigheden vormen voor het oplopen van verkoudheid, hoest, keelpijn of griep. Veel water drinken helpt, en sommige mensen die vaak vliegen nemen een fles water mee. Sommige luchtvaartmaatschappijen delen vaak water uit aan de passagiers maar andere hebben alleen een kraantje bij de toiletten. Het is niet aan te raden om koffie, thee, alcoholische dranken of vruchtensap te nemen. Uw lichaam heeft water nodig.

Muffe lucht

Het kost luchtvaartmaatschappijen geld om te voorzien in een constante toevoer van verse lucht in de cabine, en sommige luchtvaartmaatschappijen zijn beter bereid om u tegemoet te komen dan andere. De toevoer van lucht in de eerste klasse en business class is vaak beter dan in de economy class. Een gebrek aan verse lucht draagt ertoe bij dat u zich moe en prikkelbaar voelt en kan hoofdpijn veroorzaken. Wanneer u de het cabinepersoneel vraagt om de toevoer van frisse lucht te vergroten zullen zij dat soms doen.

Alcohol

Wanneer u vliegt is de uitwerking van alcohol op het lichaam twee tot drie maal zo sterk. Een glas wijn tijdens de vlucht heeft het effect van twee tot drie glazen op de grond. Voeg dit toe aan de andere problemen die hier genoemd zijn, en u kan het vliegtuig verlaten met een enorme kater die de gevolgen van jet stress eenvoudig vergroot.

Eten en drinken

Koffie en thee in het vliegtuig smaken niet alleen vaak verschrikkelijk, er zit ook meer cafeïne dan normaal en het irriteert de maag. Sinaasappelsap irriteert ook wanneer u er niet aan gewend bent. Als u normaal geen echt sterke koffie, thee of sinaasappelsap drinkt, probeer het dan ook niet tijdens het vliegen. Doe het ook rustig aan met de maaltijden die u tijdens de vlucht vaak geserveerd krijgt. U heeft ze niet nodig. Doordat u in een krampachtige positie zit wordt uw maag ook onder extra druk gezet. Wees ook voorzichtig met gevaarlijk voedsel dat u door sommige luchtvaartmaatschappijen in bepaalde delen van de wereld krijgt voorgeschoteld, met inbegrip van salades, koud vlees en vis. Volgens de WHO krijgen 50% van alle internationale reizigers last van de maag; het is dus belangrijk om tijdens de vlucht verstandig te eten.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Eén van de slechtste aspecten van lange-afstandsvluchten is het gebrek aan lichaamsbeweging. Het maakt de vlucht ongemakkelijk en zorgt ervoor dat u na de vlucht langer aan jet stress lijdt. Doe strekoefeningen in uw stoel, in het bijzonder voor de benen, en loop indien mogelijk het gangpad eens op en neer. Als er naast u een lege stoel is, probeer dan uw benen erop te leggen. Verlaat het vliegtuig bij tussenlandingen als dat mogelijk is, en doe wat oefeningen (trek u niets aan van wat anderen denken). Neem tijdens het wachten aan de grond een douche wanneer daarvoor gelegenheid is - het frist u op, versoepelt de spieren en bevordert de bloedsomloop.

Klik hieronder voor informatie over:

Gemaakt door Miers Laboratories, Wellington, Nieuw Zeeland.
auteursrecht © 1995-2009 jetease.com