Hollanti Englanti Ranska Saksa

Tapoja vähentää lentorasitusta

Ennen lentoa
Tämä on yksi tärkeimmistä tekijöistä lentorasituksen voittamisessa. Varmista ennen lähtöä, että kaikki asiasi, sekä työhön että henkilökohtaiseen elämään liittyvät, ovat kunnossa. Katso, että et ole täysin jännityksen tai huolten uuvuttama ja väsynyt tai krapulassa edellisen illan takia. Liiku paljon lentoa edeltävinä päivinä ja yritä välttää sairastumasta flunssaan, vilustumiseen jne. Jos olet jo vilustunut, lentäminen voi pahentaa sitä - olisi hyvä, jos voisit siirtää lähtöä. Nuku yösi hyvin ennen kuin aiot matkustaa.

Itään vai länteen?
Puhutaan paljon siitä, onko parempi lentää itään vai länteen. Asia voi olla kiinni henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta on olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että lentäminen länteen päin aiheuttaa vähemmän lentorasitusta kuin itään päin lentäminen.

Yö- vai päivälento?
Tässäkin on eniten kyse kokemukseen perustuvasta henkilökohtaisesta mieltymyksestä. Useimmat matkailijat ovat sitä mieltä, että päivälennot aiheuttavat vähemmän lentorasitusta.

Nesteiden nauttiminen
Lentokoneen kuiva ilma saa aikaa kuivumista. Alkoholittomien juomien juomisesta on apua. Vesi sopii tähän paremmin kuin kahvi, tee ja hedelmämehut. Alkoholi ei ole vain hyödytöntä kuivumisen estämisessä, vaan sen myrkyttävä vaikutus on huomattavasti suurempi, kun sitä juodaan lentokoneen ohuessa ilmassa kuin silloin, kun sitä juodaan maan kamaralla.

Nukkumisapuvälineet
Silmälaput, korvatulpat, niskatyynyt ja puhallettavat tyynyt ovat hyödyllisiä apuvälineitä lentokoneessa nukuttaessa. Riisu kengät jaloistasi helpottaaksesi jalkoihin kohdistuvaa painetta (joillakin lentoyhtiöillä on tarjolla pehmeitä, sukkamaisia tohveleita, ja kokeneet matkustajat ottavat mukaan omansa).

Liikkuminen
Liiku niin paljon kuin voit. Kävely käytävää pitkin, seisomaan nouseminen hetkeksi ja pienten kierto- ja venyttelyliikkeiden teko tuolissa auttavat vähentämään epämukavaa oloa ja erityisesti jalkojen turpoamista. Mene ulos lentokoneesta välilaskun aikana, jos voit, ja tee voimisteluliikkeitä tai kävele hetki. Se auttaa myös vähentämään veren pakkautumista ja siihen liittyviä riskejä.

Suihkussa käynti
Pitkien lentojen välilaskujen aikana on joskus mahdollisuus ottaa suihku. Suihku virkistää ja lisäksi se rentouttaa lihaksia ja saa veren kiertämään niin, että voit paljon paremmin jäljellä olevan lentomatkan aikana. Tyynen meren yli lentävät lentäjät kertovat, että suihkussa käynti Havaijilla auttaa heitä palautumaan nopeammin lennon jälkeisen rasituksen vaikutuksista.

Jet Ease
Tämä vitamiinilisä on tarkoitettu lentomatkustajille ja se on helposti otettavien tablettien muodossa. Koska Jet Ease on vitamiinilisä, jossa on käytetty luonnonmukaisia valmistusaineita, sillä on vain vähän tai ei ollenkaan sivuvaikutuksia ja sitä voidaan käyttää yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Sillä ei ole mitään yhteyttä ristiriitaisia tunteita herättäneeseen melatoniini-hormoniin. Jet Easea on saatavissa joka puolella Eurooppaa ja sitä myydään mm. kansainvälisillä lentokentillä, apteekeissa ja matkatoimistoissa ympäri Eurooppaa.

Melatoniini
Ristiriitaisia tunteita herättänyt hoitokeino lentorasitukseen. Täydellinen kuvaus sen vaikutuksista löytyy seuraavasta osoitteesta. Tietoja melatoniinista.

Unilääkkeet
Jotkut ihmiset käyttävät unilääkkeitä lentorasituksen helpottamiseksi. Tämä on vaarallinen keino, kuten Lancet-lehdessä vuonna 1988 ilmestyneessä raportissa "on arvioitu, että yli kolmen vuoden aikana 18 %:ssa Heathrow'n lentokentällä sattuneista 61 äkillisestä kuolemantapauksesta pitkän matkan lentomatkustajilla aiheutui verihyytymistä keuhkoissa." Unilääkkeet saavat aikaan tajuttomuustilan, jossa ruumis liikkuu hyvin vähän tai ei ollenkaan. Kuvittele jalkojen laskimot verellä täytetyiksi pusseiksi. Kun veri ei kierrä, on mahdollista, että siihen muodostuu hyytymiä.

loppu