Hollanti Englanti Ranska Saksa

Kuka kärsii lentorasituksesta?

Melkein jokainen kärsii pitkällä lentomatkalla lentorasituksesta jossain määrin. Eräs laaja amerikkalainen tutkimus osoitti, että 94 % pitkän matkan matkustajista oli tuntenut sellaista. Eräs uusi-seelantilainen tutkimus osoitti, että 96 % lentohenkilökunnasta kärsi siitä.

Lentokonehenkilökunta
Vuonna 1994 tehty tutkimus Uuden-Seelannin kansainvälisten lentojen lentohenkilökunnasta antoi samankaltaisia tuloksia. 96 % vastaajista kertoi kärsivänsä lentorasituksesta siitä huolimatta, että he ovat tottuneet pitkiin matkoihin. Erityisesti 90 % heistä kärsi väsymyksestä perille pääsyn jälkeen, 94 % tunnisti energisyyden ja motivaation laskua ja 93 % kertoi kärsivänsä katkonaisesta unesta perille pääsyn jälkeen.

Matkustajat
Se vaikuttaa matkustajiin vielä enemmän kuin lentohenkilökuntaan. Ensinnäkin siksi, että he eivät ole yhtä tottuneita niihin tekijöihin, jotka aiheuttavat lentorasitusta, ja toiseksi siksi, että he joutuvat olemaan ahtaassa tilassa pitkän aikaa. On myös muita tekijöitä, kuten raittiin ilman puute matkustamossa.

Eivät kaikki samassa määrin
Pienet lapset eivät useinkaan tunnu kärsivän siitä. Ihmiset, jotka noudattavat yleensä tiukasti tiettyjä rutiineita ja joille rutiineista luopuminen aiheuttaa vaivaa, kärsivät usein eniten. Ihmiset, joiden normaaliin elämään kuuluu paljon vaihtelevia rutiineita, pystyvät useimmiten mukauttamaan vuorokausirytminsä paremmin ja sopeutuvat normaalien syömis- ja nukkumiskuvioiden muuttumiseen. Ihmiset, jotka nukkuvat yleensä hyvin, selviytyvät tavallisesti paremmin muutoksesta.

Usean aikavyöhykkeen ylittäminen
Lennon pituus ei ole ratkaisevin tekijä. Tärkein yksittäinen tekijä tuntuu olevan, kuinka monta aikavyöhykettä ylitetään. Jotkut voivat kärsiä lentorasituksesta lennettyään vain USA:ssa rannikolta toiselle (kolmen tunnin aikaero), mutta heihin ei vaikuta yhtä paljon samankestoinen lento pohjois-eteläsuunnassa. Välilaskujen määrällä on myös merkitystä, koska jokaiseen välilaskuun liittyy matkustamon ilmanpaineen muuttuminen. Merkitystä on myös omalla kunnolla ennen lentoa. Jos ei olla kunnossa, levänneitä ja terveitä, kärsitään lentorasituksesta luultavasti enemmän kuin muut samalla lennolla olevat.

Eräs pitkiä matkoja lentävä Singapore Airlinesin lentäjä sanoo: "Kaikki kärsivät lentorasituksesta, mutta suuria henkilökohtaisia eroja on siinä, kuinka pitkään siitä kärsitään lennon jälkeen."

loppu